Talenterne er ikke kun dem med de høje karakterer, der altid har hånden i vejret – det viser erfaringerne fra Skt. Josefs Skole i Roskilde. Her har deltagelse i Unge Forskere-konkurrencen lokket skjulte talenter frem, hævet niveauet og øget interessen for naturfagene.
Af Susanne Hjortlund, astra
I januar måned sættes en postkasse op på Skt. Josefs Skole i Roskilde. Heri kan eleverne lægge deres ideer til projekter, som de gerne vil deltage med i Unge Forskere, som er Danmarks største naturvidenskabelige konkurrence for skoleelever. Alle elever kan komme deres ideer i postkassen, og forslagene vurderes og ‘trykprøves’ af skolens to talentvejledere.
“Der skal være meget forkert, før vi fraråder eleverne at starte på deres projekter – ofte har det vist sig, at det er de mærkeligste ideer, der når længst i konkurrencen. Alle elever får mulighed for at præsentere deres ideer for os, også de yngre, der måske burde melde sig til ‘Min vildeste ide’ – tegnekonkurrencen for de små elever. I år førte det til, at en pige fra 5. klasse fik præmie i finalen,” fortæller Ole Grevald, der er en af skolens to talentvejledere. Han underviser også sciencetalenter på Roskilde Ungdomsskole, og det var for denne skole, 12-årige Thora Kjærsgaard fik lov at stille op, selv om man egentlig skal gå i 6. klasse.
Men som Ole Grevald siger:
“Når man ser talent, så tager man det da. Man kan ikke sige: Du er for ung til at være klog, du må vente til næste år. Det er da spild!”