Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Didaktik Undervisningsmateriale

Succesrig videoundervisning klar til grundskoleelever

FK1 2017 3 1

Lise Bach og Bjørn Clausen, som står bag den gratis side FriViden.dk med videoundervisning til gymnasieelever, har udgivet to undervisningsportaler Knoklepokle.dk med fysik/kemi og matematik samt Biologisiden.dk.
Det har givet dem stor erfaring i brugen og udviklingen af videoundervisning, som de beskriver potentialet af i denne artikel.

Videoer favner bredt

Når en ung nydansker og kassemedarbejder i IKEA forlader sin kasse for at løbe Lise i møde med et stort smil og giver hende hånden – “Tak, du er grunden til, at jeg er optaget på medicinstudiet efter sommerferien”, så er det, at man ved, at videoundervisning giver andre end de traditionelt stærke elever fra boglige hjem en chance. Eller når en mor kommer hen i slagterafdelingen i et supermarked, hvor hun kan kende os, fordi hendes datter har siddet og set alle vores videoer for at træne til eksamen – “Min datter har altid været dårlig til fysik/kemi, men hun fik 10 til eksamen efter at have set jeres videoer”. Vi ved selvfølgelig godt, at vores videoer ikke er grunden til den unge nydanskers adgang til lægestudiet eller til, at en ung pige får 10 til eksamen, men vi mener, at videomediet er det, der giver flere troen på og viljen til at knokle for at opnå et godt resultat. Deraf i øvrigt også navnet til vores undervisningsportal Knoklepokle.

 

Knoklepokle.dk indeholder tekst, billeder, aktiviteter og quizzer og minder på den måde meget om en digital bog, men portalen adskiller sig ved, at det bærende element er videoer produceret af os og med os som undervisere.

 

Do’s and don’ts

Vi har erfaring med produktion af – og brugen af undervisningsvideoer siden 2008, og vi har undersøgt statistikker for videovisninger, hvilket har afledt nedenstående gode råd, hvis du skulle have lyst til at begive dig ud i at lave undervisningsvideoer.

– Kom til sagen.

Det er alfa og omega at starte med fakta lige med det samme for at fastholde elever. Elever har ikke tålmodighed til en lang introduktion til videoens indhold, men er lynhurtigt klikket videre.

– Fat dig i korthed.

Elever er fra start opmærksomme på, hvor lang videoen er, og det betyder noget for fastholdelsen. Hvis videoen er for lang, så falder eleven fra, hvorfor videoen maksimalt bør være på 3 minutter. Det stiller ofte krav til redigering.
– Lyd er vigtig.
Anskaf en mikrofon. Hvis lyden er dårlig, så mister eleven opmærksomhed og er klikket videre.

Med Knoklepokles motto “alt kan læres på video” understøttes alle elevgrupper. Gennem arbejdet med vores gratis videoundervisningsportal FriViden.dk, som vi startede i 2008, har vi hørt fra rigtig mange især tosprogede, som har været glade for at få det hele på video. Men også de traditionelt dygtige elever kan udfordres med Knoklepokle, idet videoer med supplerende stof efterfulgt af en opfølgende aktivitet giver læreren mulighed for at undervisningsdifferentiere. Det kan være svært uden videoer, da selv dygtige elever kræver en vis baggrundsviden for at arbejde med supplerende stof på egen hånd.

 

FK1 2017 3 2Ro i klassen og hurtigt i gang

Med Knoklepokle.dk kan læreren vælge at give en video for hjemme som forberedelse (Flipped learning), men kan også afspille en video i starten af en time som oplæg til dagens lektion. Når en video afspilles i et klasserum er man hurtigt i gang, fordi elevernes opmærksomhed fokuseres – de ved, at en video er kort og overkommelig.
En video kan have til formål at give en teoretisk baggrundsviden inden en klassediskussion, gruppearbejde eller forsøg, eller videoen kan være et direkte oplæg til udførelsen af et forsøg. Videoundervisning er et supplement til lærerens undervisning og kan være en hjælp til at komme hurtigere i gang med aktiviteter og forsøg på klassen samt en hjælp til at lave undervisningsdifferentiering.

Hvis du har fået lyst til at besøge Knoklepokle.dk eller Biologiskolen.dk, kan du kontakte Knoklepokle og få et gæstelogin.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.