Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
FK01 2017 4 1Aktivitet fra www.giftofcuriosity.com
Oversat og tilpasset af Anders Artmann

En sky dannes når vanddamp kondenserer og danner små vanddråber, der sætter sig på små partikler (støv, pollen, røg, o. lign.) i luften. Når milliarder af disse samler sig danner de en sky.
Der er flere forskellige aktiviteter hvor elever kan lave en sky. Her følger to metoder, som begge er fra samme hjemmeside: www.giftofcuriosity.com . Begge metoder går ud på at lave vanddamp og så tilføje en eller anden partikel som vanddampen kan kondensere på. Ved den første metode benyttes hårspray og ved den anden metoder benyttes røgen fra en tændstik som kilde til partikler.
”Hårspray”-metoden dannede en tæt sky, der var meget synlig og imponerende at se på. ”Tændstik”-metoden var god til hurtigt at danne en sky, som også forsvandt når lufttrykket i glasset ændredes. Ved begge metoder kan det overvejes om man vil forsøge at danne en sky uden tilføjelse af små partikler.

 

FK01 2017 4 4

”Hårspray”-metoden
Materialer:
1 Syltetøjsglas med låg
1/3 kop varmt vand
Isterninger
Hårspray

 

 FK01 2017 4 5Fremgangsmåde

Start med at hælde det varme vand ned i glasset. Slyng det forsigtigt rundt, så det også opvarmer glassets sider.
Vend låget på hovedet og læg det oven på glasset. Læg så mange isterninger oven på låget som muligt og lad dem ligge der i ca. 20 sekunder.
Fjern låget (og isterningerne) og spray hurtigt hårlakken ned i glasset og læg låget og isen på igen.
Se skyen blive dannet.
Fjern låget, når du ser en god del kondens blive dannet og lad skyen slippe ud i luften.

 Hvad er det der sker?

Når man hælder det varme vand i glasset bliver noget af det omdannet til vanddamp. Vanddampen stiger op til toppen af glasset hvor det kommer i kontakt med den kolde luft, der hvor der er isterningerne. Vanddamp kondenserer når det bliver nedkølet. Dog kan skyer kun dannes hvis vanddampen har noget at kondensere på. I naturen kondenserer vanddamp fx på støvpartikler, pollen, vulkansk aske o. lign. I denne aktivitet kondenserer vanddampen på hårsprayens små lakkugler.

FK01 2017 4 2”Tændstik”-metoden
Materialer:
1 syltetøjsglas
1 tændstik (og tændstikæske)
1 ballon hvor bunden er klippet af, så den kan sidde ud over glassets åbning.
Varmt vand
1 lommelygte

 

FK01 2017 4 3Fremgangsmåde:

Fyld glasset med varmt vand til der er 1 ½ cm vand i bunden
Stryg tændstikken og hold den ned i glasset til der er kommet røg ned i glasset. Fjern tændstikken (eller smid den ned i glasset) og dæk hurtigt glassets åbning med ballonen.
Det næste skridt er at ændre på lufttrykket ved at trykke på ballonen. Gør det forsigtigt så ballonen ikke glider af glasset.
Tryk forsigtigt ballonen ned i glasset med fingeren for at øge lufttrykket i glasset. Giv så slip. Når man giver slip skulle man kunne se en sky blive dannet i glasset. Det kan være man må lyse på glasset med en lommelygte for at se skyen mere tydeligt.
Ved at skifte mellem at trykke og give slip på ballonen vi man se flere skyer blive dannet.

Hvad er det der sker?

Når man hælder det varme vand i glasset bliver noget af det omdannet til vanddamp. Når man trykker på ballonen øger man lufttrykket i glasset hvilket øger lufttemperaturen. Når man fjerner trykket sænker man trykket i glasset og det sænker lufttemperaturen. Når luften afkøles kondenserer vanddampen i glasset. Det kondenserede vand kan sætte sig på røgpartiklerne fra tændstikken og det gør at man kan se en sky.

 FK01 2017 4 6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.