Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Undervisningsmateriale

Ny bog om Ørsted, Poulsen og Jensen

af Troels GollanderFK01 2018 11 1

Buen og gnisten er en ordentlig moppedreng af en bog om pionererne fra radioens barndom, og er du bare en lille smule interesseret i enten fysik, opfindelser eller historie, er bogen absolut noget for dig. Den er skrevet af Lise Bock, som selv er barnebarn af en dansk radiofabrikant, og bogen har da også en klar dansk vinkel. Tre af bogens hovedpersoner er H.C. Ørsted, Valdemar Poulsen og Peter L. Jensen. Førstnævnte kræver næppe den store præsentation på grund af hans opdagelse af elektromagnetismen, og han har da også sin naturlige plads i moderne fysik/kemi-bøger. Men hvad så med Poulsen og Jensen?

Jo, Valdemar Poulsen er ikke helt glemt, og han er da også nævnt i flere af de mest brugte bogsystemer til vores fag i forbindelse med hans opfindelse af en maskine, der kunne lagre information ved hjælp af magnetisme (forløberen til båndoptageren). Men Valdemar Poulsen er også manden bag buesenderen, og han var sammen med italienske Guglielmo Marconi en af pionererne inden for den første trådløse kommunikation. Marconi fik nobelprisen i fysik i 1909 for sit arbejde med at udvikle gnistsenderen, og bogens titel henviser netop til den danske buesender og den italienske gnistsender, der blev anvendt på henholdsvis tyske og britiske krigsskibe under første verdenskrig.
 
Det skal i øvrigt nævnes, at da medlemmerne af Ingeniørforeningen i år 2000 stemte om det 20. århundredes største danske ingeniørbedrifter, blev Valdemar Poulsens buesender en klar vinder foran andre værdige kandidater som Storebæltsforbindelsen og Ørsted-satellitten.
 
FK01 2018 11 2
Så er der Jensen – og jeg indrømmer gerne, at jeg aldrig havde hørt om ham, før jeg læste denne herlige bog. Peter L. Jensen var søn af en fisker fra Falster, og hans manglende kendisstatus skyldes sandsynligvis, at han som helt ung emigrerede til Amerika, og det var her, han var med til at opfinde verdens første højtaler.

Buen og gnisten placerer sig midt mellem fysik- og historiestolen. Men her sidder man ganske godt og bliver både underholdt og klogere undervejs. I en undervisningsmæssig sammenhæng er bogen vigtig, fordi den fortæller om de første spæde skridt med trådløs kommunikation, som vi alle – og ikke mindst vores elever – tager som en selvfølge. Desuden har disse første opfindelser den pædagogiske fordel, at de er lettere at forstå og forklare end vor tids mobiltelefoner og computere. Bogen minder også læseren om vigtigheden af grundforskning. Thomas Edison og Valdemar Poulsen havde ikke opnået deres status som store opfindere uden Michael Faraday og H.C. Ørsted.

Bogen slutter i 1920 – og altså kort tid efter første verdenskrig – hvor man optimistisk troede, at når nu radioen kunne forbinde verden, vil det skabe forståelse mellem mennesker og nationer. Eftertiden har vist, at selv alverdens kommunikation og brug af sociale medier desværre ikke gør det alene.


Lise Bock
BUEN OG GNISTEN – pionererne fra radioens barndom
Gyldendal, 2017.
Bogen er rigt illustreret og koster 349,95 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.