Danmarks Naturfagslærerforening
af Tina Ibsen, astrofysiker og formidlingschef Tycho Brahe Planetarium

Astrofysik er et af de naturvidenskabelige emner, der har en stor fascinationskraft på tværs af generationer. Men det er også et emne, der er meget abstrakt. Netop det meget abstrakte ved astrofysik, kan også afskrække nogle fra at dykke dybere ned i fagligheden. I en ny udstilling ’Made in Space’, har vi taget en ny indgangsvinkel til formidlingen af emner som Big Bang, galakser, Mørkt stof, Supernovaer mm. Vi har drejet fortællingen, så den begynder med den besøgende selv i spørgsmålet – Hvad er du?

Hvis vi kigger på et menneske, har vi hud, hår, lunger, hjerte, hjerne mm. Zoomer vi længere ind, består vi af celler og DNA, der er bygget op afd grundstoffer som karbon, jern, oxygen, hydrogen, zink, fosfor og meget mere. Men hvor kommer disse grundstoffer egentlig fra?

Grundstofferne som vi er bygget op af, er oprindeligt blevet dannet i en række forskellige processer i universet. Så for at bygge et menneske op fra bunden af, må vi på en længere rejse helt tilbage til universets begyndelse. Som den amerikanske astrofysiker Carl Sagan sagde i sin programserie Cosmos:


    ”If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the Universe”


Dette indhold er kun for Studerende , Almindelige medlemmer, Efterlønnere og pensionister, Skole, og Medlemsskab i udlandet medlemmer.
Log ind Tilmeld