Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Fysik/Kemi

Hvem telefonerede først?

FK4 2017 7 1
Hvem opfandt telefonen? Det er ikke så entydigt, som det fremstår i mange bøger. Den første telefon blev bygget af Philipp Reis, en bagersøn fra Hessen. Den 26. oktober 1861 introducerede han den for sine kolleger. Han var i et værelse, mens en af hans venner stod i haven i den anden ende af “telefonen” og talte. For at ingen skulle tro, at de to havde lært samtalen udenad, skulle vennen sige nogle sætninger uden mening. En af dem var: “Hesten spiser ikke agurkesalat.”
Reis tjente ikke mange penge på sin opfindelse. En amerikaner købte  den af ham: Alexander Graham Bell, og han puslede lidt videre med den.
I 1876 søgte Alexander Graham Bell om patent på sin nye “telefon” som den “forbedrede telegraf”. Den var faktisk meget bedre end den første telefon af Reis, for Bell havde fået den til at virke i begge retninger. Da Bell nu havde patentet på telefonen, bliver han betragtet som dens opfinder.
Men der var faktisk endnu en opfinder af telefonen: Elisha Gray. Han er den tragiske figur af denne opfinderkonkurrence, for han ankom til patentkontoret to timer efter Вell med sin opfindelse. Men for sent!

 
I 1892 åbnede Alexander G. Bell den første telefonforbindelse mellem New York og Chicago.
 
Alexander Graham Bell
Døvstumlærer
Født 1847, Edinburgh, Skotland
Død 1922, Baddeck, Canada

FK4 2017 7 2

P.D. Richards, Bell’s ven og nabo skrev d. 9. november 1874 om de eksperimenter, som han så Bell udføre med at sende beskeder gennem ledninger.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.