Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Didaktik

Det må gerne være sjovt!


FK4 2017 8 2
Redaktionen har stillet fem spørgsmål til Troels Gollander, der har udarbejdet et nyt supplerende hæfte til fysik/kemi-undervisningen for forlaget Pirana.

Hvad er formålet med hæftet?
Det er dels at eleverne lærer nyt og dels fastholder den eksisterende viden. Hæftet er fyldt med quizzer, krydsogtværser og andre quiz-dig-klogere-opgaver. Der er også klassiske faglig læsning-opgaver. Eleverne skal lære noget, men det må gerne være sjovt!
Hvordan skal hæftet bruges?
Jeg håber, at hæftet både kan bruges, når den faste lærer er til stede og i vikartimer. Langt de fleste opgaver er selvrettende, så eleverne kan arbejde selvstændigt med hæftet. Det er tilladt at bruge hjælpemidler som bøger og internet, og der er en gratis facitliste på forlagets hjemmeside, hvis man er helt på rumpen.
Hvem er målgruppen?
Under udarbejdelsen af hæftet har jeg haft mine mange elever i 8.-9. klasser i tankerne. I disse år er der jo stor travlhed med den fælles naturfagsprøve, hvilket giver både elever og lærere nye udfordringer. Så jeg har tænkt, at hæftet også kan bruges i en travl hverdag, hvor fysik/kemi-læreren ikke kan hjælpe alle eleverne på samme tid. I den sammenhæng kan der være brug for et ”selvkørende” materiale.

Hvad med læringsmål osv.?
Jeg vil ikke love, at hæftet kommer rundt om hvert eneste læringsmål. Men omvendt er emnerne i hæftet de gammelkendte: astronomi, rumfart, grundstoffer, kemiske forbindelser, magnetisme, elektricitet, metaller, atomer, stråling, syrer, baser, salte, lyd, lys, ioner osv. Men der er også tværgående temaer som fx Fysikkens ABC, Fantastiske forskere og Ekspertquiz.
Er hæftet en del af en serie?
I første omgang udkommer der kun dette ene hæfte til fysik/kemi. Der er allerede udgivet et til geografi og et til biologi. Desuden er der planer om at udgive tre hæfter til natur/teknologi i 2018.

På de kommende sider er der en gratis smagsprøve fra hæftet, som må udprintes til dine elever.

FK4 2017 8 1
Hæftet er på 48 sider i farver og med mange illustrationer. Pris 25 kr. ex. moms.
Hæftet kan bruges som bladrebog download her…… 

Facitlisten til hæftet kan downloades som PDF-fil. Del af side 2 i PDF-facitlisten.
Herefter indsættes siderne  i A4-format som artiklens side 2 og 3

FK4 2017 8 3

 FK4 2017 8 4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.