Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: quantifier does not follow a repeatable item at offset 1 in /var/www/fysik-kemi.dk/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 238

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/fysik-kemi.dk/public_html/wp-includes/class-wp.php:238) in /var/www/fysik-kemi.dk/public_html/wp-content/plugins/paid-memberships-pro/adminpages/reports/logins.php on line 444
Forsøg med blanding af sprit og kaliumpermanganat – en rigtig dårlig ide! – Danmarks Naturfagslærerforening
Danmarks Naturfagslærerforening
Naturfag

Forsøg med blanding af sprit og kaliumpermanganat – en rigtig dårlig ide!

Af Karina Møller og Berit Lamp Grønkjær, Ikast Nordre Skole

Denne artikel handler om et almindeligt kemiforsøg som gik grueligt galt. Fysik/kemi-læreren blev forbrændt på 13% af kroppen.

FK2 2017 1 1
En mandag i november 2016 havde jeg (Red.: Karina Møller) fysik/kemi med min 7. klasse, som så mange gange før. Der var 24 elever i klassen, så vi sad lidt klemte, fordi fysiklokalet har pladsforhold til 18 elever. Derfor var vi to voksne i fysik/kemilokalet. Heldigvis for det – ellers var jeg nok ikke i live i dag!

Forsøget

Vi skulle arbejde med stoffers evne til at indgå i kemiske reaktioner. Jeg havde planlagt at vise eleverne et meget almindeligt demonstrationsforsøg, hvor man hælder kaliumpermanganat på en mursten og tilsætter glycerol. Der skete en selvantændelse af blandingen da kaliumpermanganat oxiderer glycerolen, og temperaturen stiger ved denne kemiske reaktion mellem de to stoffer. Eleverne syntes forsøget var spændende, og de forstod lidt bedre, hvad jeg mente, når jeg har talt om kemiske reaktioner.

Dette indhold er kun for Almindelige medlemmer, Efterlønnere og pensionister, Medlemsskab i udlandet, Skole, og Studerende medlemmer.
Log ind Tilmeld