Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Undervisningsmateriale

Plakater fra Fysikforlaget

Af Carsten Skovgaard Andersen, Bellahøj skole

Fysikforlaget har netop udgivet flotte plakater illustreret af Anette Fonder Nielsen.
Plakaterne har spændende tegninger og gode faglige oplysninger, der giver et fint overblik.
De kan købes i A3 og A4-format.
Jeg er overbevist om, at plakaterne vil kunne fange elevernes interesse, give dem et godt overblik og støtte dem i at forstå naturen.

Fra Big Bang til nu

Planchen giver overblik over universets historie: Tid og rum fødes – elementarpartikler opstår – eksponentiel udvidelse – protoner og neutroner opstår i de første minutter – Hydrogen- og Heliumkerner opstår efter 20 min.- udvidelsen medfører afkøling, så at neutroner indfanges, når temperaturen efter 380.000 år er faldet til ca. 3000 K. Dette gør universet gennemsigtigt, så at mikrobølgebaggrundsstrålingen opstår –  tungere atomkerne dannes i stjernerne, de dannes ved supernovaer og ved kollision af neutronstjerner – Solsystemet dannes efter 9,2 mia. år. Universets alder beregnes som 1 divideret med Hubblekonstanten.

Standardmodellen

Standardmodellen efterprøves ved eksperimenterne i Cern. Denne planche giver et godt overblik. Standardmodellen er teorien, der beskriver elementarpartiklerne og deres vekselvirkninger. Der findes 6 forskellige kvarker og lige så mange anti-kvarker. Protonen består af 2 up-kvarker og en down-kvark. Neutronen består, af 2 down-kvarker og en up-kvark. Elektronen er en af 6 leptoner, der hver har en antipartikel. Alle partikler vekselvirker ved brug af bosoner: gravitoner, gluoner, w- og z- bosoner, fotoner. Disse vekselvirkninger kaldes henholdsvis tyngdekraft, stærk kernekraft, svag kernekraft og elektromagnetisme. Higgs-bosonen giver elementartiklerne masse via vekselvirkning med Higgs-feltet. 

Biosfæren

Planchen giver et godt overblik over biosfæren.
Levende organismer findes i biosfæren, der er et hele af jordens økosystemer. Livet findes i en del af atmosfæren – op til 15 km over havet.

Stråling

Denne planche er på vej


Plakaterne kan bestilles hos Fysikforlaget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.