Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Didaktik

Få livestreamet foredrag til din skole

Af Jens Holbech, Fakultetet Science and Technology, Aarhus Universitet

Få foredrag ved naturvidenskabelige forskere livestreamet til din skole eller oplev dem i over 100 biografer, kulturhuse, folkeuniversiteter mv.

Aarhus Universitet udbyder hvert semester en række aftenforedrag under titlen ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab”.
Foredragene er tilrettelagt på et fagligt niveau så elever i grundskolen ældste klasser kan få udbytte af dem. De udbydes typisk tirsdage kl. 19:00 til 21:00 i februar, marts, april, september, oktober og november.
Under foredragene er indlagt en pause på 20 minutter. Det sidste kvarter svarer forelæseren på spørgsmål, som publikum landet over har stillet via sms eller tweets.

Kommer foredragene ikke til en by nær dig?

Hvis du vil tilbyde dine klasser foredragene, og de ikke udbydes af en biograf, et kulturhus eller lignende i nærheden af din skole, kan du få foredragene livestreamet direkte til dine klasser/hold på din skole.
I vælger frit hvor mange og hvilke foredrag I vil livestreame.
Jeres skole bliver nævnt og budt velkommen på skærmen lige før foredraget begynder de aftener I livestreamer.
Som skole er I undtaget fra kravet/konceptet om at skulle give offentlig adgang, når I viser dem for jeres klasser, og I skal ikke betale for livestreamingen.
Foredragene bliver ikke offentligt tilgængelige på nettet efterfølgende.

Teknik og AV-forhold

At livestreame foredragene kræver ikke avanceret teknikudstyr. Der er blot behov for en computer med en opdateret browser (og Flash), et par gode højttalere og en projektor (eller en stor fladskærm) samt en stabil internetforbindelse. Livestreamet er i bredde-højdeforholdet 16:9.
Det er en klar erfaring, at eleverne fordyber sig mest og får den bedste oplevelse jo mere ”biograflignende” forhold I kan lave – altså fx jo større billede, jo mere tilpas tæt på billeder I placerer eleverne, jo bedre lyd og jo mere I kan mørklægge, desto bedre oplevelse: mere intens og nærværende. Overvej også at eleverne sidder så komfortabelt som muligt – gerne polstrede stole (eller med puder), hvis I ikke kan matche biografsæder…


FK03 2018 11 1


Offentlig adgang?

Selvom I som skole er undtaget for kravet om offentlig adgang, er I også mere end velkommen til at give offentlig adgang og annoncere livestreamingen for fx elevernes familier og den øvrige offentlighed i lokale aviser og andre medier. Det er der en del skoler, der gør i dette semester – altså så skolen bliver en slags folkeuniversitet for byen/lokalområdet. Hvis I vil det, så tilbyder vi også det gratis for jer, mod at I tilbyder fri entré (på nær foredraget om øl).
Hvis I vil give offentlig adgang, gør I det ved, at I har en vært hver aften som, udover at tænde for streamingen, byder velkommen, informerer om forløbet for aftenen – herunder at der kan stilles spørgsmål til forelæseren via sms og Twitter, skaber en fælleskabsstemning, sørger for at organisere lidt forplejning (fx kaffe, vand og/eller andet – som I meget gerne må tage betaling for) og i pausen tipper om, hvornår det er passende at tage plads igen.

Jeres skole bliver nævnt og budt velkommen fra scenen i Aarhus de aftener I livestreamer og Aarhus Universitet omtaler jeres skole og jeres program på Aarhus Universitets webside ofn.au.dk og  Danmarks største kulturguide, Kultunaut, annoncerer jeres livestreaming på en lang række platforme.

Der er nogle skoler som lader eleverne stå for (noget af) det praktiske/være værter og/eller organisere/bage kage, lave saft, kaffe, te og sælge det og få pengene i deres klassekasse.

Hvis du også er interesseret i at høre mere om livestreaming af foredragene, så så kontakt

Jens Holbech
Fakultetet Science and Technology
Aarhus Universitet
Tlf: 2899 2533
E-mail: holbech@au.dk


Program for efteråret 2018

Smagen af øl

Tirsdag den 25. september 2018, kl. 19:00 – 21:30.
Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper.
Forelæsere: brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium.
Entré: 30 kr. (I skal købe de øl som smages, og I må tage entré som dækker jeres omkostninger).

Kvantefysikken – atomernes vilde verden

Tirsdag den 09. oktober 2018, kl. 19:00 – 21:00.
Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik som fysikerne stadig diskuterer hvordan vi skal forstå – samtidig med at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.
Forelæser: professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Dit indre liv med billioner af bakterier

Tirsdag den 23. oktober 2018, kl. 19:00 – 21:00
Mennesket er en superorganisme der består af ligeså mange bakterie- som menneskeceller. Hør hvordan de sundhedsfremmende bakteriearter former dig som menneske, styrer din modstandskraft og dit stofskifte. Og hvordan du får det bedste frem i dine bakterier.
Forelæser: professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet

Naturens nyttige dræbermolekyler

Tirsdag den 30. oktober 2018, kl. 19:00 – 21:00
Kom på en rejse til molekylernes verden med fokus på naturens egne medicinske stoffer. Og hør hvordan indsigt i cellernes funktion inspirerer forskere til både at udvikle potentielt livsforlængende stoffer og til at udvikle nye typer medicin mod kræft.
Forelæser: lektor i kemisk biologi Thomas Bjørnskov Poulsen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet

Hvorfor ældes vi?

Tirsdag den 06. november 2018, kl. 19:00 – 21:00
Giver den nyeste molekylære forskning i aldring os koden til et langt og sundt liv? Måske. Hør om de mekanismer, der bestemmer at vi ældes, hvorfor vi ældes forskelligt samt hvordan vi sikrer os en alderdom med god livskvalitet.
Forelæsere: lektor i aldringens molekylærbiologi Tinna V. Stevnsner og lektor i biogerontologi Suresh Rattan, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Vulkaner og samfund gennem tiderne

Tirsdag den 13. november 2018, kl. 19:00 – 21:00
Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.
Forelæsere: professor i geoscience Christian Tegner, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og professor i miljøhumaniora Felix Riede, Institut for Kultur og Samfund og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Antistof

Tirsdag den 20. november 2018, kl. 19:00 – 21:00
I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre hvorfor stjerner, planeter, og mennesker faktisk er til.
Forelæser: professor i fysik Jeffrey S. Hangst, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Læs mere på  ofn.au.dk


Om foredragsserien og dens historie

Serien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” udbydes af Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet.
Forelæsere er oftest forskere – primært fra Aarhus Universitet, men også andre universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark og udlandet – som fortæller om de nyeste opdagelser og erkendelser inden for primært naturvidenskab og sundhedsvidenskab.
Niveauet er højt, og som deltager bliver man udfordret, men kan få udbytte af alle foredrag – uanset hvilke faglige forudsætninger man har. Deltagerne spænder derfor vidt – lige fra gymnasieelever skoleelever til professorer og fra fx politibetjente, håndværkere, sygeplejersker til studerende.
Foredragsserien har været afviklet hvert år siden 2005 hvor FN og Unesco erklærede året for ’Verdensfysikår’ til minde om Einsteins mirakelår.
De fleste af foredragene har hver aften typisk 800 deltagere alene i Søauditorierne i Aarhus, hvorfra de livestreames.
Og efter nogle spæde, vellykkede forsøg i 2015 med at livestreame foredragene er der nu mere end 150 folkeuniversiteter, kulturhuse, biografer, grundskoler, efterskoler, gymnasier mm. landet over, som er værter for at livestreame foredragene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.