Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Arrangementer

Ny H.C. Ørstedmedalje til inspirerende grundskolelærere

Af Dorte Olesen og Erland Andersen

FK03 2018 12 2Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) vil nu sætte fokus på de inspirerende grundskolelærere inden for naturfagene natur/teknologi, biologi, fysik/kemi og geografi.  Det gøres ved at uddele en H.C. Ørsted medalje en gang om året i de kommende år.
Haldor Topsøe A/S støtter initiativet ved at lægge et rejselegat oveni.

SNU blev grundlagt af H.C. Ørsted i 1824 og har lige siden stået for formidling af avanceret naturvidenskab og teknik til den brede offentlighed. H.C. Ørsteds foredrag inspirerede bl.a. bryggerfamilien Jacobsen til at indføre helt nye metoder til ølbrygning, og også på andre felter inspirerede han til erhvervsmæssige fremskridt baseret på naturvidenskabelig viden. Samtidig formidlede han selv og andre i regi af SNU viden til studerende og helt almindelige borgere, som gjorde dem i stand til bedre at forstå naturvidenskab samt datidens teknologiske udvikling.

 Selskabets formål er, med nutidens lynhurtige teknologiske udvikling, i dag mindst lige så aktuelt som for snart 200 år siden. I dag forstår vi også, at formidling af naturvidenskab og teknik ikke kun er for voksne, men også helt centralt for børn og unge.

En engageret og inspirerende lærer kan være helt afgørende for, om en elev begynder at interessere sig for naturvidenskab og teknik, og dermed får det fundament, der senere gør det muligt for ham eller hende at forstå sin omverden også på det teknisk-naturvidenskabelige felt. Det er naturligvis også af stor betydning for, om eleven senere vælger naturvidenskab og teknik til i ungdomsuddannelserne.

Der er nedsat en bedømmelseskomite som skal definere de nærmere kriterier for indstillinger fra såvel kollegaer som elever  til denne medalje.

Komiteen består af

  • Erland Andersen, Formand for Danmarks Fysik- og Kemilærer Forening, København/Sjælland
  • Anja Cetti Andersen, Professor i offentlighedens forståelse af naturvidenskab og teknik
  • Brian Ravnborg, Formand for Biologiforbundet
  • Christina Helene Gellert Kürstein, Formand for Geografforbundet
  • Nina Troelsgaard Jensen, Formand for Foreningen af lærere i Naturfag ved læreruddannelsen
  • Ole Stahl, Haldor Topsøe A/S
  • Jeppe Willads Petersen, UNF og Rungsted Gymnasium

Der vil senere komme en egentlig indkaldelse af indstillinger, med forventet deadline 28. februar 2019. Den første medalje planlægges uddelt den 6. maj 2019.
Vi håber imidlertid at rigtig mange skoleledere, kollegaer og elever allerede nu vil begynde at tænke på at indstille en inspirerende lærer!


FK03 2018 12 1


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.