Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Fysik/Kemi

Tanker fra Sjællandsgades skole i 1960erne

Af Peer Olsen, modtager af legat fra Lindersdorfs Rejsefond. 

I anledning af DFKF København/Sjællands 100 års fødselsdag d. 25.09 2019 er jeg kommet til at tænke 50 år tilbage i tiden til min skolegang på Sjællandsgades skole på Nørrebro i København.
Her i bagklogskabens klare lys er det gået op for mig, hvor meget undervisningen for 50 år siden og især lærerne har betydet for mig gennem årene. Jeg kan nu se, at især lærerne i naturfag har haft en enorm indflydelse på mig og mine interesser.
At en skole på Nørrebro i København kunne have så gode, dygtige og engagerede lærere, der forstod at fange eleverne, er lidt overraskende. Jeg skal her kort fortælle lidt om hvem og hvad de bidrog med, men da det er 50 år siden er min hukommelse af naturlige grunde begrænset, men et par enkelte historier kan jeg da huske. Til slut vil jeg binde det sammen med foreningen og dens virke i dag.


Ove Lindersdorf i fysiklokalet i gang med kalorimeterøvelser. Fra fysik•kemi 5/89

Biologilærer Svend Kaulberg.

Den første lærer som jeg vil omtale, var vores biologilærer, der på den tid var berømt med eget radioprogram. Det drejer sig om Svend Kaulberg. Navnet siger måske ikke så meget i dag, men for 50 år siden var han kendt for sit engagement især omkring de danske fugle. Han havde hver morgen en 5 minutters radioudsendelse om Dagens fugl, hvor han fortalte om en enkelt fugl med udseende, hvor man kunne finde den og til slut med en optagelse af, hvordan den lød, når den sang eller skreg.

Det var populære udsendelser, men lidt irriterende for os elever, der skulle i skole og have biologi og ikke lige havde fået lavet lektier. At allerede blive mindet om det, når man stod op, var ikke lykken. Der er nok ikke mange der husker de udsendelser. Men der er til gengæld nok mange der kender Dirch Passer og hans monologer. Især en kender folk nok nemlig den om Mudderkliren og måske også den om Kulmulen. Begge er inspireret af Svend Kaulbergs Dagens fugl  – ok kulmulen er en fisk, men stadig samme inspiration. Parodierne er gode og rammer ganske godt på vores biologilærer:
https://www.youtube.com/watch?v=oRYXmeHPbPU
https://www.youtube.com/watch?v=3FlFrvleUzQ
Biologilokalet var et slaraffenland, især baglokalet, med alle de udstoppede dyr og dyr og prøver i forseglede spritflasker. Her blev grundlagt min interesse for naturen, og dyrene som vi omgives af. Hvordan Svend Kaulberg kan relateres til foreningen i dag skyldes, at der lige har været en studietur til Svalbard, som var Kaulbergs yndlingsudflugtssted, hvilket fik mig til at tænke på ham i denne forbindelse.

   

Fysiklærer Ove Lindersdorf.

Den anden lærer som jeg vil komme ind på, og som har mere relevans for foreningen, er vores fysiklærer. Han huserede i lokalerne ved siden af biologilokalet, og hans lokaler var endnu mere interessante end biologi. For her var Aladdins hule med alle de dingenoter og himstregimser og sjove maskiner, der var stuvet sammen i baglokalet, og som var forbudt område undtagen når man blev sendt ind efter et eller andet forsøgsinstrument. Så tog det lidt længere tid end nødvendigt, for man skulle lige finde det mellem alle de andre spændende ting på hylderne, som lige skulle studeres først. Men Ove Lindersdorf som var vores fysiklærer, og kendt af alle i foreningen, herskede i disse spændende lokaler. Han var engageret og spændende at lytte til og fik i hvert fald mig fanget i naturvidenskaben. Det er desværre begrænset, hvad jeg kan huske fra undervisningen, der som sagt foregik for 50 år siden, men der er dog to små historier der har fæstnet sig og virkelig har gjort indtryk på mig.

“Bevæger du dig?”.

Den første søde lille historie drejer sig om en time hvor han fortalte om bevægelse og hastighed. Jeg sidder på første række og lytter interesseret til hans undervisning. Pludselig peger han på mig og spørger: ”Bevæger du dig?”. Jeg bliver helt befippet og ved ikke hvad jeg skal sige, for jeg havde siddet helt stille og ikke lavet noget. Han spørger igen: ”Bevæger du dig?”, og jeg svarer spagfærdigt: ”Jeg trækker vejret.” For jeg sad jo helt stille. Han bryder ud i latter, for det var ikke lige det svar, som han forventede. Han havde valgt mig, fordi jeg sad helt stille og ikke bevægede mig, og han forventede, at jeg havde svaret: ”Nej. Jeg bevæger mig ikke.” For hans svar var: ”Jo. Du bevæger dig. For jorden drejer sig om sin akse med en hastighed på 1.666 kilometer i timen ved ækvator. Og derudover så bevæger Jorden sig rundt om Solen med en hastighed på 100.000 kilometer i timen, og solen bevæger sig rundt om Mælkevejen med 800.000 kilometer i timen.” Wow! Her sad jeg helt stille og lyttede til fysik, og alligevel bevægede jeg mig med næsten en million kilometer i timen. Kom ikke her Superman. Som I kan se, så har netop denne hændelse sat sig spor i min hukommelse, og her 50 år senere er universet stadig min store interesse.

Leg med kviksølv.

Den anden historie er på en måde mere trist, men har sat sig lige så fast i min hukommelse. Det var en time hvor Lindersdorf talte om kviksølv. Han henter så et apotekerglas halvt fyldt med kviksølv. Han sender det rundt i klassen med den kraftige formaning om ikke at lukke glasset op eller at tabe det, da det var meget giftigt, selv dampene. Efter at glasset er kommet tilbage til katederet og Lindersdorf, åbner han glasset og hælder en lille kugle kviksølv ud på bordet (som var en sortbejdset laboratorieplade slidt med revner i træet) og sidder nærmest eftertænksomt og leger lidt med kviksølvkuglen ved at skubbe rundt med den over bordpladen med en finger. Vi sidder nærmest chokerede og kigger på denne fascinerende kugle, der triller rundt på bordet, og kommenterer så: ”De sagde, at det var giftigt, og at vi ikke måtte åbne flasken.” Hertil svarede han fraværende, at det var alligevel for sent, så det betød ikke noget for ham. Om det var kviksølvforgiftning, der tog livet af ham, ved jeg ikke, men det var tydeligt, at han på det tidspunkt allerede vidste, at der var noget galt, og at kviksølv nok havde noget af skylden. I hvert fald har denne oplevelse brændt sig fast i min hukommelse, og givet mig en respekt for kviksølv.

Efterskrift.

Det er en sær fornemmelse for mig, at jeg her hvor det er 50 år siden, at jeg havde Lindersdorf som fysiklærer, og han lærte mig om hastighederne i universet, så skal han igen hjælpe med at undervise mig i fysik og hastigheder, nemlig ved at gøre det muligt for mig at komme med foreningen ned til CERN og se på deres imponerende anlæg 100 meter under jorden, hvor de accelererer partikler op til næsten lysets hastighed (altså 1.000 gange hurtigere end jeg bevæger mig rundt i universet) for derefter at smadre dem sammen for at finde elementarpartikler og antistof.  
Det er lidt tankevækkende, at den rejse som Lindersdorf sendte mig ud på for 50 år siden i universet, den om ikke fuldender, for det kan vi ikke med naturvidenskab, så viderefører han nu den rejse ind i atomfysikken 50 år senere med et besøg på CERN.


FAKTABOKS
Svend Kaulberg var udover at være lærer på Sjællandgades Skole forfatter til en lang række bøger om fugle og fuglestemmer.

Ove Lindersdorf blev født i 1923, og døde i 1986.
Han var lærer på Sjællandsgades skole, Nørrebro fra 1944-1975. Skolen hedder i dag Guldbergskolen.
Lindersdorf var redaktør på de første beskrivelser, der senere blev til FYSIKTIPS-sider.
Mangfoldiggørelsen skete på en spritduplikator.
Ove Lindersdorf testamenterede omkring 1 million kr til en rejsefond for foreningens medlemmer.
I tidens løb, har rejsefonden ydet tilskud til studierejser i så fjerne lande som Australien og Kina, men også studierejser i Europa har været tilgodeset. Desværre er er det nu for dyrt i administration at have en fond på omkring en million kr., så fonden er under afvikling.
Der vil dog også i fremtiden være muligt med tilskud til studierejser, da der oprettes en bankkonto med samme formål.
Lindersdorf gjorde en stor indsats i foreningsarbejdet I Danmarks Fysik- og Kemilærerforening og tegnede landsforeningens symbol.


Oplysninger om hvordan man søger et legat fra Ove Linderdorfs Rejsefond kan læses nederst på denne side.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.