Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Arrangementer

Tæt på lyd på Forskningens døgn i april og maj

Af Kim Christiansen, redaktør

I Forskningens Døgns skoleprogram 2019 (fra 24. april-24. maj) skal elever fra 4. – 6. klasse arbejde og tænke som en forsker, der undersøger og leder efter svar på spørgsmål. I år handler Skoleprogrammet om Lyd og foregår på biblioteker landet over. Der er også en landsdækkende konkurrence, hvor elever skal optage lyde udendørs.

Gennem praktiske aktiviteter arbejder eleverne med lyd på forskellige måder. De undersøger hvordan lyd bevæger sig, hvad lyd gør ved os og hvordan vi kan omsætte lyde til noget vi kan se. Aktiviteterne giver eleverne mulighed for at gøre sig sanselige og faglige erfaringer gennem forskellige hands-on aktiviteter, der introducerer begreber som kommunikation, vibrationer, støj og lydhastighed.
Læs mere og få yderligere oplysning om tilmelding og materiale på Biblo.dk’s hjemmeside https://biblo.dk/lyd.

 

Undervisningsforløbet på biblioteket.

Når klassen ankommer til biblioteket vil de få vist en kort film som introducerer forløbet. Eleverne kommer gennem tre stationer, hvor de i mindre grupper skal mærke lyde, bruge lyde og genkende lyde. Aktiviteterne er alle bygget op, så eleverne selv kan læse den korte elevvejledning med instruktioner og forstå, hvad de skal gøre.

{embed:youtube:SgP21x2mjyM}
Hele forløbet tager to timer og bagefter kan klassen vælge at deltage i den store Klassekonkurrence, hvor eleverne indsamler data til et rigtigt lydforskningsprojekt på Københavns Universitet.

Aktivitetsarkene til TÆT PÅ LYD-skoleprogrammet.

Mere info her: https://centralbibliotek.dk/sites/default/files/dokumenter/Komgodtigang_l%C3%A6rer.pdf

Landsdækkende konkurrence om at optage lyde udendørs.

På Københavns Universitet starter den 24. april et kæmpe forskningsprojekt. Det hedder Lyden af Danmark og det går ud på at indsamle lyde fra hele landet. Så mange lyde, at forskerne kan lave analyser af, hvor i landet, der er flest naturlyde, flest lyde fra maskiner, fra mennesker og meget andet.
Til dette kæmpe projekt har forskerne brug for hjælp fra eleverne til at indsamle lydfiler med deres telefoner. Og til det er der lavet en app, som bliver åbnet den 24. april.


Fra d. 24. april kan man besøge www.dr.dk/lydensverden hvor man finder supplerende materialer og digitale opgaver om lyd. Her kan også genses nogle af elevvejledningerne til aktiviteterne fra TÆT PÅ LYD efter besøget.
Efter forløbet kommer aktivitetsarkene til at være tilgængelige for alle på https://biblo.dk/lyd-laerer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.