Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Natur/Teknologi Plast

Plastikhelteskolen – nyt gratis uv-forløb til n/t.

Af redaktør Kim Christiansen

Der er i september 2019 udgivet et undervisningsmateriale om plastik til målgruppen 5.-6. klasse i natur/teknologi.
Materialet er primært skrevet af Julie Juanita Larsen, der i 2018 skrev bogen Plastik i havet.

Aktiviteterne og undersøgelserne i Plastikhelteskolen er:

Rensning af naturområde for plastik
Undersøgelse af mikroplastik i havvand og ferskvand
Undersøgelse af en uges plastforbrug fra hjemmet
Undersøgelse af nedbrydning af forskellige affaldstyper over en lang periode
Vand indeholdt plastiks effekt på karses vækst
Øvelse hvor man skal pege på bæredygtige løsninger i hverdagen
Aktivitet hvor unødvendig plastik på en rundtur på skolen noteres
Bygning af polyethylen med molekylemodel-kugler

I en af undersøgelserne undersøges det fundne i stereolup.

Fra lærervejledningen:


”Formålet med dette undervisningsmateriale er at skabe kritisk refleksion og bevidst handling hos eleverne på baggrund af et konkret samfundsmæssigt og teknologisk eksempel, nemlig produktionen af plastik og forbruget af plastik. Eleverne bliver klogere på, hvordan vi hver især kan tage ansvar og gøre en forskel for miljøet, alene ved at reagere anderledes og lære, at der findes alternativer til ’brug og smid væk’-kulturen”


En væsentlig ressource i undervisningsmaterialer er to film om plastikhelten Henning, der er en YouTuber. Begge film er 12 minutters varighed, og den sidste har fokus på løsninger på plastikproblematikker: YouTube-link.

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, udtaler om ‘Plastikhelteskolen’:
– Undervisningsmaterialet ’Plastikhelteskolen’ er endnu et eksempel på, hvordan det brede samarbejde i Projekt Plastfrit Hav bliver ved med at levere konkrete resultater. Vi er alle helt enige om, at plast ikke hører til i naturen, og et vigtigt skridt på vejen for at få løst den udfordring er at uddanne vores børn og unge, så de bliver opmærksomme på, hvordan de bruger og håndterer plast på den mest bæredygtige måde. Det er en vigtig opgave at hjælpe den unge generation med at passe bedre på vores ressourcer, og vi kan virkelig reducere mængden af plast i den danske natur, hvis vi får ændret befolkningens affaldsadfærd.
Det er Plastic Change, som har taget teten i forhold til at udvikle undervisningsmaterialet, og organisationens strategiske direktør Anne Aittomaki håber, at det kan være med til at skabe en generel bevægelse i samfundet:
– I det nye undervisningsmateriale viser Plastikhelten Henning – på en sjov og anderledes måde – at plastik ikke udelukkende er et dårligt materiale, men at vi er nødt til at bruge meget mindre, designe det smartere og bevæge os væk fra ‘brug og smid væk´ kulturen.

Opfordring til at besøge plastvirksomheder

Lærervejledningen indeholder en opfordring til at tage kontakt til de forskellige plastvirksomheder, som ligger rundt omkring i landet for at involvere dem i undervisningen.
Det er et vigtigt element i undervisningsmaterialet, at eleverne kommer ud af klasselokalerne og får et bredt indtryk af, hvad plast egentlig er for en størrelse.
Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, udtaler:
– I Danmark er vi rigtig gode til at fremstille mange nyttige plastprodukter, og det vil vi selvfølgelig gerne vise frem i praksis. Derfor håber jeg, at mange lærere følger opfordringen, og at vores medlemsvirksomheder dernæst er meget imødekommende, hvis de får en henvendelse fra en lokal skole.

En af aktiviteterne i Plastikhelteskolen er at lave en model af et polyethylenmolekyle.

Undervisningsmaterialet er primært skrevet af Julie Juanita Larsen i samarbejde med lærerfaglige konsulenter Mads Søe Daugaard og Gry Vesterkær Pedersen.
Julie Juanita Larsen var forfatter til bogen Plastik i havet – hvad kan du gøre?. Film til materialet er produceret af Søren Hebsgaard.

Plastikhelteskolen er udviklet af Plastic Change, Det Økologiske Råd samt Plastindustrien, som en del af projektet Plastfrit hav.


Links til materialerne i Plastikhelteskolen:

14 siders teksthæfte med ordforklaringer bagerst.
https://plasticchange.dk/wp-content/uploads/2019/08/Teksth%C3%A6fte-min.pdf
16 sider med øvelser og eksperimenter.
https://plasticchange.dk/wp-content/uploads/2019/08/%C3%98velser-1-min.pdf
17 siders lærervejledning inkl. begrebskort til Quiz og byt-aktivitet.
https://plasticchange.dk/wp-content/uploads/2019/08/L%C3%A6revejledning-min.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.