Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Undervisningsmateriale

Nyt fra telegrafen 2017 nr.3

Redigeret af Kim Christiansen.
Bæredygtig plast vinder iværksætterpris.

Den østjyske virksomhed Pond har udviklet en bionedbrydelig plast, der kan bruges til møbler, biler og fly.
Virksomheden er blevet præmieret med Iværksætterprisen 2017 som Business Region Aarhus uddelte.
Se mere i det andet videoklip på her…..

 


Teenager død af koffein i Texas

En cafe latte, en sodavand med koffein og en energidrik, havde en teenager drukket forud for sin død, viser en obduktion. Det er umiddelbart ikke farlige mængder, men han havde drukket det to timer før sin død. Det fortalte retsmedicineren Gary Watts ved et pressemøde ifølge BT. Han uddybede, at drengen døde af hjertearytmi, hvor hans hjerte slog ustabilt.
Der findes mange forskellige energidrikke i USA, og de har meget forskelligt indhold af koffein. 350 mg koffein kan du for eksempel få ved at drikke en amerikansk energidrik på 500 milliliter. Det er 90 mg mere end, hvad der er tilladt i Danmark. I Danmark er der regler for, hvor meget koffein en drik må indeholde. Fødevarestyrelsen skriver, at en drikkevare må indeholde 32 mg koffein per 100 milliliter. Det gælder dog ikke kaffe eller for eksempel iskaffe eller iste, som må indeholde mere koffein.


 

 

Hvorfor kan en hammer ikke ødelægge en glasdråbe?

Se video fra Science.{embed:youtube:J7NYMjexVEA}


 

Elektricitet kan fjerne kemikalier i drikkevand.

Nft 3 2017 2En gruppe forskere ved MIT og det tekniske universitet i Darmstadt, Tyskland har udviklet en ny metode til at fjerne forurenende stoffer fra vand.
Selv små mængder af medicin, kemisk affald og pesticider er blevet fjernet med 96% succes.
Prototypen lader det forurenede vand flyde forbi nogle overflader, der er pålagt kemikalier. Overfladernes fungerer som positive og negative elektroder, der tiltrækker de forurenende partikler.
”Sådanne systemer kan hjælpe med at rense vand i fjerne steder i u-lande, hvor blegemidler, pesticider og andre kemikalier ofte ses i drikkevandet. Det elektriske rensesystem kunne drives af solceller”, siger Xiao Su fra MIT.
Projektet hedder Asymmetric Faradaic systems for Selective electrochemical separations .

 


Smart solpanelblomst

{embed:youtube:o_k3rrEHJxY}


Verdens mindste satellit på 64 g


Nft 3 2017 1Rifath Shaarook, en indisk teenager fra Chennai, Indien har vundet NASA’s konkurrence om at bygge verdens mindste satellit. Den er 3Dprintet af carbon og indeholder otte sensorer til at måle acceleration, magnetfeltet og rotation.
Shaarook er leder af den indiske organisation Space Kidz India, , og i en alder af 15 år opfandt han en helium vejrballon.

 


 

Varmt vand fjerner ikke flere bakterier ved håndvask end koldt vand.

Et nyt studie fra Rutgers University, New Jersey viser, at vask af hænder med varmt vand fjerner lige så mange bakterier som koldt vand. Man fandt også frem til, at antibakteriel sæbe med 1% chloroxylenol ikke var mere effektiv til at fjerne bakterier som E. coli end almindeligt sæbe.
21 sunde studerende blev sprayet med harmløse bakterier over en periode på seks måneder.
Bakterieantallet blev talt, efter at deltagerne vaskede deres hænder med 15-38 grader varmt vand og fra 0,5-2 mL sæbe.


 
7,5 meter vindmølle i klodser er blevet optaget i Guinness rekordbog

En vindmølle tårner sig 7,5 meter over jorden og består af intet mindre en 146.000 LEGO® klodser. Den er en hyldest til de 200 m høje vindmøller, der udgør parken Burbo Bank Extension ud for Liverpool i England, og som LEGO® har bygget for at markere, at deres energiforbrug nu er dækket helt af vedvarende energi.
Nft 3 2017 3
– Vi arbejder på at bidrage positivt til bevarelsen af planeten, og jeg er virkelig begejstret over indvielsen af Burbo Bank Extension-vindmølleparken. Denne udvikling betyder, at vi nu har nået milepælen om 100 procent vedvarende energi tre år før tid. Sammen med vores partnere har vi til hensigt at fortsætte med at investere i vedvarende energi, for at skabe en bedre fremtid for dem, der skal bygge fremtiden, siger Bali Padda, administrerende direktør for LEGO-koncernen, i en pressemeddelelse.
Den samlede produktion fra LEGO-koncernens investeringer i vedvarende energi overstiger nu energiforbruget på alle LEGO-fabrikker, butikker og kontorer over hele verden. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.