Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Undervisningsmateriale

Nyt fra telegrafen

Redigeret af Kim Christiansen
Fire nye grundstoffer på plads.

Nu skal der tilføjes nye kemiske symboler til vægplancherne af Grundstoffernes Periodesystem for grundstofnumrene 113, 115, 117 and 118. Hold af forskere fra USA, Rusland, og Japan har besluttet, at grundstofferne kaldes:
Grundstof 113 Nihonium (Nh), opkaldt efter Japan.
Grundstof 115 Moscovium (Mc), opkaldt efter Moskva.
Grundstof 117 Tennessine (Ts) opkaldt efter staten Tennessee.
Grundstof 118 Oganesson (Og) opkaldt efter Yuri Oganessian, en kernefysiker ved Joint Institute for Nuclear Research nord for Moskva.Nft 1 2017 3


 

Fysikere har for første gang set lysspektret fra antistof.

Efter 20 års arbejde i Alpha2-eksperimentet er det lykkedes forskere ved CERN at fastholde antistof (antibrint) i et magnetfelt og måle strålingen det i et spektroskop ved at belyse det med laserlys.
– Der er tale om en kæmpe landvinding inden for eksperimentel og tung fysik, forklarer professor Jeffrey Hangst, der er professor på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet og står i spidsen for forskningsresultatet:
– Hvis Niels Bohr var her i dag, ville han sige, at det er en revolution i tung fysik, at vi kan gøre det, til dr.dk
Se et kort videoklip om Alphaeksperimentet:

{embed:youtube:AxG_dYEfF5g}


2016 blev det varmeste år i historien.

Nft 1 2017 4
De sidste tre år har sat rekord for middeltemperaturen på Jorden. 2016 var ingen undtagelse. De globale gennemsnitstemperaturer i 2016 var 0,99 grader celsius varmere end midten af det 20. århundrede.
– 2016 er bemærkelsesværdigt tredje rekordår i træk i denne serie. Vi forventer ikke rekordår hvert år, men den igangværende varme-tendens er klar, udtaler Gavin Schmidt, direktør ved NASAs Goddard Institute for Space Studies (GISS)
Når temperaturen siges at være blevet 0,99 ˚C varmere, betyder det ikke, at hvert sted på kloden er blevet 0,99 ˚C varmere. Nogle steder er temperaturen bliver varmere end det – oftest på polerne.
Temperaturrekorden skyldes til dels El Niño og La Niña.
Dataene kan nærstuderes her nasa.gov


Verdens største metalbygning rejst over reaktor 4 i Tjernobyl.

Med den største mobile metalkonstruktion blev reaktor 4 i Tjernobyl i november isoleret fra omverdenen. Hvordan den 30 år gamle sarkofag blev ”pakket ind” i metal af en 108 høj og 257 m lang metalkapsel kan ses i videoen.

{embed:youtube:dH1bv9fAxiY}


Schweiz forlænger A-kraften.

Nft 1 2017 1
I en folkeafstemning i Schweiz har 55 % stemt for at bibeholde kerneenergi. Vandkraft forsyner bjerglandet med 60 % af den elektriske energi, mens de fire kernekraftværker leverer 37 %.
Efter Fukushima-ulykken var de schweiziske politikere indstillet på at udfase kerneenergi, men borgerne i alpelandet har nu stemt for at bevare.
 

Det 970 MW-producerende kernekraftværk i Gösgen, Schweiz. Fra Wiki Commons af Roland Zumbühl
Sne i Sahara
En amatørfotograf har fanget et usædvanligt syn: det tørre Sahara-sand drysset med den hvideste sne.
Det havde ikke sneet i Sahara siden februar 1979, og dengang sneede det i 30 minutter.
Den dag i 2016 da Karim Bouchetata tog fotoet i Sahara, blev sneen liggende næsten en hel dag.


Vedvarende energikilder har overhalet kul.

Tal tilbage fra 2015 er først gjort op nu, og de fortæller, at kul ikke længere leverer majoriteten af elektrisk energi. På verdensplan er vedvarende energikilder den største del, oplyser International Energy Agency. Vind fører blandt de vedvarende energikilder efterfulgt af sol. De vedvarende energikilder nåede en rekordstor produktion på 153 Gigawatt-timer , 15 % mere end året før. Milepælen Paris-aftalen, hvori lande har tilsluttet at nedsætte drivhusgasemission har hjulpet denne udvikling på vej.
En af hovedårsagerne er også økonomi. Vedvarende energikilder er blevet en god investering, og mange steder er de billigere end fossile brændsler – især kul.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.