Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Undervisningsmateriale

IDÉ FRA ASE 2018 I LIVERPOOL

Af Karsten T. Sørensen, Ørum skole, Norddjurs

Kan eleverne lave undersøgelser af global opvarmning?

FK01 2018 2 1
Jeg er oppe at køre over et projekt, som jeg skabte i mit eget hoved, da jeg talte med en skotte, som er lærer i England. Hun fortalte om et forskningsprojekt i store kar, men jeg må indrømme, at nogle af hendes forklaringer snart blev siet fra, fordi jeg begyndte at se for mig, hvordan nogle af mine elever går og graver murerbaljer ned i plænen uden for naturfagslokalerne på Ørum skole.
Det fællesfaglige fokusområde, Den enkeltes og samfundets udledning af stoffer, kan oplagt dreje sig om udledning af CO2 og de klimamæssige konsekvenser heraf. På Ørum skole har vi et fremragende samarbejde med AquaDjurs, som er det kommunale selskab, der håndterer kommunens spildevand, men jeg har savnet et lidt større projekt, hvor eleverne kan undersøge konsekvenser af den globale opvarmning. Her kommer murerbaljerne ind i billedet: Eleverne skal fylde søvand i murerbaljer

FK01 2018 2 2
og holde forskellig temperatur i dem og herefter undersøge, om de kan registrere forskelle i søvandets indhold af forskellige organismer og andre forhold. Eleverne skal altså undersøge, om det har konsekvenser, hvis temperaturen stiger. Jeg har af indlysende grunde ikke haft mulighed for at afprøve projektet med elever endnu, men det er for mig meget vigtigt, at eleverne erfarer, at det er meget vanskeligt at lave modeller, at det er svært at
komme i tanke om at skabe de rigtige forhold for forsøgene, og at det er svært at lave skudsikre konklusioner.Men det bliver sjovt: Hvordan kan vi regulere temperaturerne? Hvilke målemetoder vil vi anvende til pH, temperaturmåling over tid, algeforekomst, fordampning? Hvad skal vi tage højde for/hvad kan vi forudsige? Hvad ved vi/hvad vil vi undersøge? Eleverne vil naturligvis kun kunne måle forskelle over meget kort tid, men jeg tænker, at projektet er godt nok alligevel, fordi det giver plads til masser af god hjerneaktivitet og masser af arbejdsspørgsmål og praktiske løsninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.