Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Fællesfaglige fokusområder

Geodata gør undersøgelser epokegørende

Af Carsten Skovgård Andersen, Bellahøj Skole

Den 10. maj deltog jeg i det første kursus i geodata i udskolingen i Danmark. Vi lærte at bruge nye imponerende redskaber til at undersøge Jorden. Undervisere kan bruge det til at give eleverne nye redskaber til undersøgelse i de fællesfaglige fokusområder.

Det er meget enkelt at bruge EO-browseren. Jeg tænker, at det vil være spændende for alle naturfagslærere at anvende den. Eleverne vil få et redskab, der er egnet til undersøgelser i deres fællesfaglige projekter.

Man kan deltage i fortsættelsen af kurset den 4 oktober 2019 kl. 08.30 i Videnskabernes Hus i Bjerringbro.  ESERO Denmark arrangerer, og kurset er gratis. Du kan sagtens deltage, selvom du ikke var med den 10. maj. Videnskabernes Hus kan hjælpe med at finde overnatningssteder. Kursusleder er Peter Mikael Hansen fra Københavns Professionshøjskole.
På kurset den 4. oktober vil man også bruge Google Earth Pro og SkoleGIS.
Se kursusbeskrivelsen her:

Jeg efterlyser mange flere kurser om EO-browseren rundt omkring i landet. Vi må lave netværk, hvor brugerne kommunikerer med hinanden om deres undersøgelser.

Sådan hentes satellitfotos.

Vi lærte at bruge EO browseren via:
Gør sådan: Opret en brugerprofil på sitet. Derefter kan du vælge satellit, område og tidsrum i browseren. Du søger, og du ser billederne. Gem de bedste fotos med ”pin”. Du kan downloade fotos og time-lapses til din pc ved hjælp af ikoner til højre på skærmen.
Jeg hentede mest billeder med fra satellitten Sentinel 5P. På den kan man spore indhold af gasser som NO2, SO2, CO, CH4 og HCHO i atmosfæren.

Her valgte jeg at måle NO2 over Vesteuropa den 5. maj 2019. Der var skyfrit fx over de britiske øer. Hvad kan mon være årsag til de store udslip i Den engelske Kanal? Jeg mistænker, at det er fiskefartøjer uden katalysatorer! Her har eleverne et nyt undersøgelsesredskab, når de vil måle forurening af atmosfæren.

Man kan fortsætte med at finde nye fotos. Nogle områder er dækket af skyer på en bestemt dato. Andre områder blev ikke overfløjet af satellitten den dag. Derfor søger man på andre tidspunkter og andre steder.

Den 28.02.2019 kunne Sentinel 5P observere bl.a. Polen. Et enormt udslip af NO2
Her afslører Sentinel 5P meget store NO2 udslip i bl.a. Kina, Sydkorea og Indien den 1.02.2019
Sentinel 5P har den 18.05.2019 målt udslip af kulmonooxid, CO i Asien
Vulkanen Etna på Sicilien den 26. december 2018 i falske farver (Urban) fotograferet af Sentinel 2A. Jeg søgte med satellitten Sentinel 2A i dette område på en dato, hvor jeg vidste, at Etna var i udbrud. I de falske farver (Urban) ser man varmen fra krateret og fra lavastrømmen. Man ser også udslippet til atmosfæren.
Arresøen den 31.07.19 i virkelige farver fotograferet af Sentinel 2A

Oplysninger om Sentinel-satellitterne:
https://ufm.dk/forskning-og-innovation/rumomradet/brug-rummet/Adgang%20til%20data/Copernicus/copernicus-sentineller/sentineller
https://ufm.dk/forskning-og-innovation/rumomradet/brug-rummet/Adgang%20til%20data/Copernicus

Imponerende videoer fra ESA: Earth from space:
https://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2019/03/Earth_from_space_The_Alps
http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2017/09/Earth_from_Space_Petermann_Glacier
http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/05/Earth_from_Space_Columbia_Glacier
http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2019/04/Earth_from_space_Egyptian_crop_circles
En tur langs Coloradofloden af Jan Holmgård fra Edugalaxen:
https://edugalaxen.com/2018/04/29/en-tur-langs-coloradofloden/
En tankevækkende artikel om fældning af regnskov for at give plads til en bauxitmine: https://www.nrk.no/dokumentar/xl/norges-to-ansikter-i-regnskogen-1.14362780

Resursepersoner:
José Miguel González Pérez, Norge
Jan Holmgård, Edugalaxen, Finland
Rasmus Munch, skolelærer, Danmark
Peter Mikael Hansen, Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.