Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Fællesfaglige fokusområder Fysik/Kemi Natur/Teknologi

Byg og programmér en robot på tre dage

Af Mads S. Madsen, RoboPartyforeningen

Kan man bygge og lære at programmere en robot på tre dage, når man ingen forkundskaber har? Det spørgsmål stillede man sig på Minhouniversitetet i Guimarães i Portugal for nogle år siden, og så udviklede man Bot’nroll og lavede RoboParty. Det har gennem årene udviklet sig til, at man i marts måned hvert år samler ca. 500 unge mellem ca. 13-18 år på universitetet i Guimarães til RoboParty. Man har bevist, at det kan lade sig gøre, og arrangementet har udviklet sig til at være ét af de største i verden af sin art.
 

 

RoboParty kommer nu til Danmark.

Sydvestjyllands Efterskole har tre gange haft den glæde at deltage med hold, sidst i 2018 med to hold. Der blev vi opfordret/udfordret til at prøve at lave det i Danmark, og det sker så 12. – 14. september 2019.
Selve arrangementet er planlagt til at foregå på Sydvestjyllands Efterskole i Bramming, og vi invitere alle folke-, fri- og efterskoler i landet, og også gymnasier, hvor det kan have interesse for 1.G’ere, der skal have grundlæggende undervisning i programmering. Der er også i begrænset omfang brug for volontører til at supervisere deltagerne. Volontørerne skal have et vist overskud i forhold til både elektronik og programmering, så her er målgruppen studerende på universiteter o.l.  Arrangementet er også åbent for hold fra udlandet, og vi har allerede haft forespørgsel fra flere hold fra Portugal, der gerne vil deltage.
Arrangementet strækker sig over tre dage og to nætter. Deltagerne er i hold af to elever og 1 lærer/voksen, og de skal i løbet af arrangementet samle en autonom robot, Bot’nroll, både mekanisk og elektronisk (lodde komponenter på en printplade), og programmere den til tre konkurrencer: Labyrint / forhindringsbane, Linefollower og til sidst en dansekonkurrence, hvor både fantasi og programmeringsevner kommer på arbejde.

Til dansekonkurrencen skal robotterne klædes ud. Vi havde et vikingetema og brugte vindersangen fra Melodi Grand Prix.

Vi får besøg af 4-5 personer fra www.Botnroll.com og Minhouniversitetet i Guimarães, der har det overordnede ansvar for det tekniske, og som vil undervise volontørerne i dagene op til, så der er en flok, der kan hjælpe med de mest almindelige problemer, og er der lidt større problemer, har vi sagkundskaben fra Portugal.
Økonomisk kan det lade sig gøre med god hjælp fra sponsorer at holde prisen overkommelig. Lige nu har vi tilsagn fra PolyTech A/S i Bramming, der er hovedsponsor, mens også Lida og Oscar Nielsens fond og Bramidan A/S har doneret. Derudover har Sydvestjyllands Efterskole stillet sig frit til rådighed for ophold og forplejning, og Bot’nroll har givet et skarpt tilbud. Det gør, at deltagerprisen kun bliver kr. 3.000 inkl. moms pr. hold á fire personer. For at gennemføre arrangementet, skal der være mindst 25 hold, men vi håber på 50 hold.
Formålet men RoboParty er at give de unge en oplevelse ved at kunne koncentrere sig om robotten uden unødvendige afbrydelser, og give dem lyst til at beskæftige sig med robotteknologi, og uddanne sig inden for området.

Team Polytech i samarbejde.

Bot’nroll-robotten.

RoboParty er ikke en konkurrent til Lego Mindstorm og Lego First League, men skal mere ses som et supplement. Bot’nroll-robotten er udviklet til formålet: nem at samle og programmere, hvilket var det oprindelige mål på Minhouniversitet i Guimarães, så det kan lade sig gøre at bygge og programmere den på 3 dage. Arrangementet slutter af med tre små hyggekonkurrencer med robotten, hvor en vinder vil blive kåret. Der skal konkurreres på en forhindringsbane/labyrint, med linefollower (her kræves et tilkøb) og til sidst skal robotten klædes ud og deltage i en dansekonkurrence til selvvalgt musik på 90 sekunder. Konkurrencedeltagelse er frivillig, da hovedformålet er undervisning, men det gør det lidt sjovere.

Videodagbog fra 2016, hvor vi også deltog:

{embed:youtube:gHK9O-Kpdjw}
Se flere detaljer på vores hjemmeside og velkommen på Sydvestjyllands Efterskole.

 

RoboPartyforeningen
CVR 3992 4501
Frederik Lind
Mads S. Madsen (Mob.: 4041 3085)
Sydvestjyllands Efterskole
Kirkebrovej 7
6740 Bramming
www.roboparty.dk
mads@barak.dk

Links:
http://www.roboparty.dk
https://ugeavisen.dk/bramming/Efterskole-vil-holde-internationalt-robotparty/artikel/349971
https://www.ugeavisen-bramming.dk/bramming/Finansiering-paa-plads-for-Robotparty/artikel/384896

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.