Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Alkymi Fysik/Kemi

Alkymi – en vej ind i kemi-undervisningen

Af Katrine Skovgaard, forfatter og Cand. Scient.

For 700 år siden forsøgte Nicholas Flamel at skabe ”De vises sten”. Det var i den spæde start af kemi-fagets udvikling. Dengang vi stadig kaldte det for alkymi. Nu er kemi og al anden naturvidenskab evidensbaseret, og den personlige oplevelse er på mange måder fjernet fra undervisningen. Den kan vi bringe tilbage med en alkymistisk vinkel.

Nicholas Flamel Kilde: wellcomeimages.org   

Vi hører meget om tværfaglighed i disse år, og naturen er på alle måder tværfaglig i sig selv. Der findes både kemikere, biologer og farmaceuter der arbejder med nye lægemidler, men engang var de alle alkymister og ledte ikke kun efter kuren mod kræft eller en ny allergimedicin uden bivirkninger. Til gengæld troede de, at alkymien kunne gøre dem rige eller udødelige.
Det er disse store spørgsmål, som man kan bringe ind i naturfagsundervisningen med en historisk vinkel om alkymi. For leder vi egentlig ikke stadig efter det, der kan gøre os udødelige. Er det ikke en af de store grunde til, at vi forsker i ny medicin? Men det kan virke abstrakt at forholde sig til ny forskning om sygdomme, eller måske endnu mere abstrakt at tale om syrer og baser for syrer og basernes egen skyld.
Her får du lidt inspiration til, hvordan du kan bruge gammel alkymi til at skabe nutidig relevans for eleverne.

Tag det med i din undervisning

Begynd timen med en historiefortælling forfulgt af gamle flotte billeder.

The Alchemyst malet af Joseph Wright of Derby Kilde:WikiCommons

Vi skruer tiden tilbage til 1500-tallet og rejser til en lille ø ude i Øresund, her står en mand bøjet over gammelt kemisk udstyr, men han er ikke kemiker. Han er astrolog og alkymist. Noget, man dengang anser for fine videnskaber. Hans navn er Tycho Brahe og han er mest kendt for at opdage en ny stjerne på himlen, men han var også optaget af at fremstille lægemidler med alkymi.
I mange århundrede var alkymi og kemi det samme, men alkymi byggede på noget en gammel græker havde sagt – nemlig at alle stoffer var kombinationer af de fire elementer jord, ild, luft og vand. Derfor mente alkymister som Tycho Brahe eller Nicholas Flamel, at man kunne kombinere ingredienser, så de fik helende kræfter, eller at man sågar kunne omdanne uædle metaller til guld!
Den moderne kemi, som vi kender i dag er udviklet fra de gamle alkymistiske værksteder, hvor de lavede fx gæringseksperimenter og afprøvede også destilleringsprocesser. Det var faktisk alkymisterne, der var de første til at destillere alkohol fra gærede blandinger.

Tal med eleverne om, hvilke trylledrikke de ville ønske, at de kunne fremstille. Er der nogen ingredienser, som måske kunne hjælpe? Både i forhold til de moderne kemiske egenskaber men måske også nogle af de egenskaber som alkymister og gamle urtekyndige tilskriver dem. Her kan jeg anbefale bøger som fx Sundheds ABC af Georges Zeller og Hans Schneeberg eller Gamle lægeurter af Annemette Olsen. Tal også med eleverne om, hvorfor der er forskel på de to slags egenskaber. Tal med dem om, hvordan de kemiske egenskaber er evidensbasserede og hvordan de alkymistiske bygger på overtro, men at nogle planter faktisk er inspirationskilde for moderne medicin.
Lav gerne et alkymistisk eksperiment som fx at fremstille guld eller andre rigdomme. Her kan jeg anbefale bogen: Chemistry of Alchemy – From Dragon’s Blood to Donkey Dung, How Chemistry Was Forged af Cathy Cobb og Monty L. Fetterolf, som er fyldt med spændende alkymistiske eksperimenter, som man selv kan lave. Eller 169 kemiske eksperimenter af Peter Hald, der har to kapitler om oprensning af henholdsvis sølv og guld.    

   

Slut af med at diskutere, hvordan kemi og alkymi er forskellige. Her kan I evt. perspektivere til andre videnskaber som fx astronomi og astrologi, der også engang var uløseligt forbundne, men nu er dødsfjender.


Katrine Skovgaard er aktuel med fantasy-bogen Basismagi C, der henvender sig til børn og unge fra 12 år.
Det er historien om Signe, hvis kemibog pludselig ændrer udseende fra Basiskemi C til Basismagi C. Hun bliver hvirvlet ind i en magisk verden, hvor det videnskabelige og tekniske har overtage fra det mystiske og fortryllende, og er det udelukkende en god ting?
Katrine Skovgaard tager ud på skoler og holder foredrag om sin forfattervirksomhed, og hvis man ønsker det også med et snert af alkymi.

   

    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.