Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Arrangementer

Stjernekammeret på ekskursion til Lübeck!

FK01 2019 9 1Af Carsten Skovgaard Andersen, Bellahøj skole.

Lørdag. d. 2. marts afholder DFKF medlemsmøde, hvor du kan høre Anja C. Andersen samt Carsten Skovgaard Andersen. Mødet afholdes på Bellahøj skole, hvor Stjernekammeret har givet elever oplevelser med stjernehimlen gennem 80 år. Denne artikel omhandler Stjernekammerets gamle projektor som Carsten tog med til Nordische Filmtage i Lübeck  i oktober 2018.

Der var formiddags-forestillinger for tyske børn i et stort kuppeltelt på torvet Klingenberg. Til eftermiddagsforestillingerne kom flere af børnenes forældre. De ville gerne se, hvad der havde fået deres børn til at tale om stjerner både ved aftenbordet og morgenbordet.

På rejsen lærte Carsten nyt om Stjernekammerets historie.

I mellemkrigstiden byggede man i det nordlige Lübeck en skole med arkitektur i nordisk stil. Det lübeckske firma Nachtigall & Co byggede das Sternkammer på skolen. Det blev åbnet i 1931. Det lübeckske skolevæsen inviterede skolefolk fra hele Europa til at komme og se den nye skole.

Fra Københavns Skolevæsen kom skoleudvalgets formand F. Vedsø til Klosterhof Skole. Da han så das Sternkammer, må han være kommet til at tænke på Ingolf Andersen – en astronomi-interesseret lærer på Brønshøj Skole. Ingolf Andersen havde fundet ud af, at et Zeiss Planetarieum kostede 500.000 Reichsmark. Det var for dyrt for Københavns Kommune. Men F. Vedsø fik oplyst en meget lavere pris for skole-planetariet i Lübeck. Derfor bestilte han et planetarium til Københavns Kommune hos Nachtigall &Co. I stedet for en kuppel med 4 m i diameter bestilte han en lidt større udgave på 6 m i diameter. Dette blev bygget i Kælderen Bellahøj Skole.

Ingolf Andersen skiftede til Bellahøj Skole. Ingolf skriver, at Ernst Nachtigall i juli 1937 stod på en høj stige i Stjernekammeret med mønje på en finger og markerede alle lysprikkerne som projektoren laverede på loftet i en ”vinteraften-position”. I hver mønjeplet blev boret et hul i betonkuplen, og en lille lampe blev installeret, så at man kunne lave en fast stjernehimmel.
 
En roterende stjernehimmel fremkommer, når man tænder for lyset i den kuglerunde Lübecker-projektor, så at lysprikker dannes på loftet ved at lyset stråler igennem de 150 præcist borede kuller i projektoren. Når man tænder for en grammofonplademotor drejes et tandlægebor med ventilgummi rundt, således kuglen kommer til at dreje, og stjernerne på loftet begynder at rotere omkring Nordstjernen.

I september 2017 mødte jeg Ralph Heinsohn på en planetariemøde på Lunds Universitet. Ralph er født i Lübeck og arbejder med moderne digitale planetarier. Han havde ikke hørt om Lübecker projektoren, der var næsten ukendt i Tyskland sidste år.

Jeg har vist Stjernekammeret til Ralph. Han var imponeret over, hvor godt et undervisningsinstrument det er. Rotationen vises meget tydeligt. Man kan hurtigt lave nye indstillinger, så elevernes spørgsmål kan besvares ved at vise svaret på loftet.

Ralph var med til at organisere 60. Lübecker Filmtage – en filmfestival med nordiske film (danske, svenske, norske, finske, Islandske, estiske, lettiske, lithauiske og tyske). Efter hver film diskuterer publikum filmen med instruktøren og nogle af skuespillerne.

Ralph viste Full Dome film i en stor oppustelig kuppel-dome på filmfestivalen. Jeg var så heldig at få lov til at tage Stjernekammerets projektor med til Lübeck, hvor jeg under filmfestivalen viste to daglige forestillinger i kuppelteltet. I forestillingen indsatte vi digitalt en Time Laps af solnedgangen i Brønshøj filmet fra Bellahøj Skoles tag. Vi havde også fotograferet Stjernekammeret i stor opløsning, og vi brugte billederne til digitalt at vise Stjernekammerets horisont på væggene i Full-Dome teltet.

Skoler fra Lübeck kom til formiddags forestillingerne i uge 44.  Om aftenen lavede vi forestillinger for voksne. Vi lavede 13 forestillinger med 25 gæster til hver – alle pladser blev solgt. Stjernekammeret arrangerede det i samarbejde med Stenomuseet og Nordische Filmtage.

Vi har en historiker til at undersøge fakta om folkene bag Lübecker stjerneprojektoren.

Stjernekammerets projektor blev bygget på Ernst Nachtigals værksted Schmiedestrase 9 i Lübeck – tæt ved Klingenberg, hvor vi havde vores Full Dome telt. Under krigen blev værkstedet ramt af en bombe. Kun ydermurene stod tilbage. I dag ligger Atlantic Hotel på adressen.

Vi kender kun til to projektorer fra værkstedet – et til Klosterhof Skolen og et til Stjernekammeret. Jeg mener, at denne gode projektor burde have været solgt til skoler i hundredvis af byer. Projektorens gode kvalitet burde havde medført en stor produktion.

Rektoren fra Klosterhof Skolen – Sct. Jürgens – inviterede os til at se deres Sternkammer. Det var imponerende smukt – og det var en stor glæde for mig at se det. Rektoren og jeg var enige om at vore to skoler bør blive venskabsskoler.

SE MERE OM MEDLEMSMØDET


Artikel om projektoren i Lübecker Nachrichten:

 www.ln-online.de/Nachrichten/


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.